Focusweekend

Focus
Afgelopen weekend was het NSV Focusweekend. Dit is een conferentie op camping De Betteld in Zelhem, waar Navigators-studenten van alle verenigingen uit het hele land samen komen. Zo’n 1200 studenten die gezamenlijk God aanbidden, samen komen om over Hem te horen, voor elkaar bidden… En elkaar ontmoeten, nieuwe contacten leggen, plezier maken… Prachtig!

Focus wordt jaarlijks georganiseerd en maakt altijd weer veel los. Buiten het feit dat studenten het zelf meestal wel leuk weten te maken, wordt het inhoudelijk ook gewoon goed georganiseerd. Daarover straks meer…

Studenten dichter bij God brengen
Tijdens de aanbidding na één van de diensten, wist ik weer diep van binnen waarom ik ook alweer bij Navigators ben gaan werken. Op een evenement als dit, kan je direct ervaren dat we als organisatie op succesvolle wijze strijden voor dat ene doel: studenten dichter bij God brengen.
Voor sommigen bood dit weekend net even die rust die ze nodig hadden: bij God kunnen komen in een tijd van stress, door bijvoorbeeld tentamens. Voor een aantal studenten die God aan het kwijt raken waren, was dit een omslagpunt: 180 º gedraaid, omdat ze zijn aangeraakt. En een groep van zeker 20 studenten gaf op zondagmorgen aan dat ze hun leven nog nooit echt aan Jezus hadden gegeven, maar dat nu wel wilden doen.
Geweldig! Hier doen we het voor! Wij als organisatie, en ik in mijn kleine stukje daarvan…

ἑρμήνευειν
En ik ben zelf dan misschien niet betrokken geweest bij het organiseren van dit evenement; we zijn allemaal een schakeltje in die grote machine die dit mogelijk maakt. En ook op dit evenement heb ik toch mijn steentje mogen bijdragen.
Tijdens de helft van de diensten speelde ik voor tolk: de Engelse sprekers moesten naar het Nederlands vertaald worden, voor de paar studenten die moeite hadden met die taal. Zij konden met een koptelefoontje meeluisteren. Anderzijds wilden de internationale studenten en onze buitenlandse gasten het Nederlandse deel van de conferentie ook kunnen meemaken, dus dat moest weer vertaald worden naar het Engels. Ik had het nog nooit eerder gedaan, maar vond het verbazingwekkend leuk!
Bij snelle sprekers kan simultaanvertalen best pittig zijn, maar volgens mij ging het prima. En de Engelssprekenden waren i.i.g. erg tevreden… Dus ik ook weer blij dat ik me nuttig heb kunnen inzetten. Toch weer voor dat ene doel…

Een herinnering die me voorlopig bij zal blijven, is die van het jongetje dat tijdens een van de diensten naast me zat en vol verwondering luisterde (en keek) naar de gekke woorden die ik uitkraamde, terwijl er op het podium ook iemand aan het praten was. Ik ben benieuwd of ‘ie gedacht zal hebben dat ik krankzinnig was…? (1 Kor. 14:23 – N.B.: dit niet te serieus nemen)

All-inclusive banket
Al met al was het weekend dus gewoon erg tof en heb ik er zelf ook veel van meegenomen. Sprekers als Adam Heather brachten goede boodschappen, met mooie vergelijkingen die bij blijven. De Heilige Geest, die als duif op je schouder zit en waar je rekening mee houdt. Genade als all-inclusive banket bij je vakantie, maar vakantiegangers die toch kant-en-klaar-noodles eten. Voorbeelden die zonder uitleg misschien nietszeggend zijn, maar zo verklarend voor een ieder die er bij was!

Inhoudelijk sterk georganiseerd dus. Niet alleen met sprekers, maar ook de ministry-bidders, het GGT (Gebeds- en GespreksTeam) en de vele seminars, waarbij je bijvoorbeeld een moskee kon bezoeken… Het hele evenement was eigenlijk als een all-inclusive banket.

Gebed
NSLeeuwarden kent al sinds jaar en dag de traditie om ’s nachts van 1:00 tot 2:00 uur met z’n allen te bidden. Gaaf om zo met z’n allen bij God te komen. En om te merken dat zelfs vliegen stoppen met zoemen, als we daar om vragen…

Voorafgaand hadden we op een leidersconferentie lang gebeden voor verschillende aspecten van het weekend. En waar gebed de hemel opent, hebben we gezien hoe God werkelijk aanwezig was en aan het werk was. De getuigenissen tijdens de laatste dienst, maar net zo goed de ervaringen van alle andere aanwezigen, zijn daar het bewijs van.

Mijn Happening-collega’s heb ik dit weekend eigenlijk nauwelijks gezien. Maar vele andere NSV-collega’s heb ik zoveel beter leren kennen… Ik weet nu nog weer beter: wat is Navigators een gave organisatie. En dat is nog niet eens het belangrijkste. Want ik heb ook weer gemerkt dat God nog veel gaver is. En om voor Hem te kunnen werken; dat is geweldig.

Tot slot:
Waar ik misschien weinig in details treed, mag je me zeker eens vragen naar meer details! En als je zelf student bent: zorg dat je er volgend jaar gewoon zelf bij bent!

Deel met je vrienden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.